АвтомобилиСервиз

Контролната лампа за маслото – какво да правим ако светне

811x574 контролната лампа за маслото

Контролната лампа за маслото или как трябва да действаме в такива критични ситуации. Когато светне индикацията на таблото, първо загасете двигателя. Хубаво е автомобила да е на равна повърхнина, за по точно измерване. След което отворете капака на двигателя и проверете чрез щеката нивото на маслото на двигателя. При условие, че нивото на маслото е под надписа MIN , трябва да долеете масло. Внимавайте да не доливате масло над максимума. Не е добре за маслената система, може да увредите двигателя.

Когато контролната лампа за маслото светне и трябва да долеете масло, желателно е да имате от същото масло, което е в двигателя.  Хубаво е да не смесвате различни марки масла. Но ако смесите масла с различен вискозитет и различен тип, например полусинтетика с пълна синтетика – това вече не е добре. При първа възможност сменете цялото двигателно масло, като преди това е желаелно да промиете двигателя със специално масло. 

Светването на контролната лампа за маслото може да е предизвикано от запушването на масления филтър. Тук няма голяма драма. Развийте масления филтър и проверете неговото състояние. Ако е запушен с боклуци е необходимо да го смените веднага. Ако сте на път и нямате под ръка, завийте стария филтър, но отбийте на първата бензиностанция и го подменете.

Преди да поставите новия филтър напълнете го с масло. Другият вариант е, след като стегнете филтъра, да оставите двигателя да поработи 5 минути и да загасите колата. След това проверете нивото на маслото чрез щеката за масло. Необходимо е да долеете масло, тъй като филтъра е поел част от маслото на двигателя.

Светването на контролната лампа за маслото може да бъде предизвикано от повреден сензор за налягането на маслото.  Можете да се справите и сами, ако имате манометър или мултимртър. Наш експерт от Автоварна ви съветва да посетите сервиз, за да сте сигурни в правилната и коректна смяна.

Авто услуги Варна

0896878123

www.avtovarna.com

16 thoughts on “Контролната лампа за маслото – какво да правим ако светне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *