Често Задавани Въпроси:

Кога можем да ви потърсим? Какво е работното ви време? 

Можете да задавате Вашите въпроси на нашия мейл 24/7. Времето за отговор на наш експерт е до максимум 24 часа. При условие, че изпратите Вашите въпроси в извън работно време, мейлът ви ще бъде обработен на следващия работен ден. Работното ни време е от Понеделник до Петък: 9.00-18.00 ч. За Събота и Неделя се правят изключения, само след предварителна уговорка с наш експерт.

Как ще разпозная служителя на Автоварна?

Преди срещата си с нашия служител, на посочената от Вас електронна поща, ще получите допълнителна информация за предстоящата среща. В мейла ще бъдат уточнени място, дата и час на срещата. Ще ви информираме за имената на шофьора, който ще Ви обслужи.

Какво представлява услугата от Врата до врата? 

Наш специалист може да придвижи автомобила Ви от т.А до т.В, безопасно и спазвайки правилата за движение по пътищата, вместо вас. Ако сте зает и ангажиран човек, без свободно време. И желаеш да поддържаш автомобила си безкомпромисно, то ние от Автоварна можем да Ви помогнем.

Как мога да контактувам с експерт на Авто услуги Варна?

След като заявите Вашето съгласие да ползвате услугите на avtovarna.com, наш експерт ще комуникира с вас по телефон или на e-mail / viber . Зависи от това как ви е по удобно да контактувате с нас – текстово или в разговор по телефона. Ние ще се съобразим с Вашето желание, като ви разясним основните стъпки в нашата дейност и услуги. Можем да ви преведем през всяка една стъпка в името на добрия краен резултат.

Какво следва след като поискам някаква услуга – например Регистрация на автомобил?

Наш експерт ще се свърже с Вас, за да разбере с какви документи разполагате и какъв автомобил ще се регистрира в КАТ Варна. Огледа на всички документи може да стане в лична среща или на e-mail: office@avtovarna.com Предварително се заплаща мин. 50% от таксата на услугата, а останалите 50% след приключването на регистрацията в КАТ Варна. Към услугата регистрация,  задължително трябва да добавите и услугата по дезинфекциране на автомобила при приемането и предаването на автомобила.

Може ли експерт от Автоварна да ми препоръча сервиз или аз да си избера сервиз, където да бъде откаран автомобилът ми? 

Да, можем да Ви насочим към сервиз в зависимост от автомобила. Не е проблем да бъде откаран и във ваш предпочитан сервиз. Автомобилът е ваш и решенията вземате вие.

Как процедирате при възникване на допълнителен ремонт по автомобила ми?

Служителят на Автоварна, който е приел автомобилът Ви е длъжен да се свърже с Вас. Да Ви уведоми за откритата неизправност по автомобила, както и цена за нейното отстраняване. Ремонтът ще бъде осъществен само след Вашето изрично съгласие или ако са застрашени живота и здравето на ползващите автомобила.

Как мога да си платя за услугата към Автоварна?

Можете да заплатите в брой или по банков път. Предплащате 50% преди изпълнението на поръчката, а останалата сума след приключване на услуата.

Каква гаранция получавам за ремонта на моя автомобил?

Ние се стремим да работим все повече с оторизираните сервизи във Варна. Те гарантират качеството на частите и ремонта за Вашия автомобил. При извършване на ремонт, обикновенно валидността на гаранцията е една година.

Мога ли да променя датата или часа на предаването ми на автомобила за сервиз във Варна?

Да, можете. Молбата ни е да ни уведомите не по-късно от 24 часа преди заявения час. Необходимо ни е технологично време за реакция и комуникация със съответния авто сервиз в гр. Варна.

 

При желание от Ваша страна можете да добавите и други услуги:  Сключване на застрахователни полици Гражданска отговорност или Автокаско, Услуга „От врата до врата“, Услуга по Първоначално обслужване на МПС, Услуга по закупуване или смяна на гуми и т.н.